Fakta om bukplastikk

Bukplastikk (mageplastikk) er en operasjonsmetode hvor overflødig hud og fettvev fjernes. Ofte gjøres det fettsuging og stramming av underliggende muskel samtidig .

Mange har fettansamlinger på magen, ofte i kombinasjon med hudfolder. Dette kan være veldig plagsomt for den enkelte.

Noen tør ikke gå i bar overkropp på stranden, klær passer ikke, man er engstelig for å vise seg for partneren og man kan være plaget av fuktighet og eksemdannelse i hudfoldene. De som kun har fettansamling uten større hudfolder egner seg for fettsugning alene. Har man derimot hudfolder eller hud med lite elastisitet (strekkmerker) må man kombinere inngrepet med å fjerne hud og underhudsfett. Har man et samtidig brokk kan dette korrigeres samtidig.

Arr etter tidligere operasjoner kan medføre at kirurgen ikke kan gjøre en full bukplastikk da dette kan medføre nedsatt blodsirkulasjon i deler av huden. Dette gjelder spesielt arr i øvre del av magen (etter galleoperasjon). Arr etter blindtarmsfjernelse betyr vanligvis ingenting. Arr etter keisersnitt fjernes helt.

Bukplastikk er et forholdsvis stort inngrep og det er nødvendig at du ikke har alvorlige tilleggssykdommer dersom dette er et inngrep du ønsker å gjennomføre. Snakk nøye om dette med kirurgen på forhånd.

BMI  – Body Mass Index

Videre bør du ikke være for overvektig før inngrepet, dels fordi faren for komplikasjoner da er større og dels fordi resultatet kanskje ikke blir så bra som du ønsker. Helst bør din BMI være under 28. Body Mass Index = (vekt i kg / (høyde x høyde). For eksempel dersom du veier 83 kg og er 172 cm høy blir din BMI 28 (83kg/(1,72mx1,72m)=28 kg/m2

Det er særdeles viktig at du slutter å røyke minst 4 uker før operasjonen og 2 uker etter.

Minibukplastikk og Bukplastikk med flytting av navle

Ved minibukplastikk fjernes det kun en hudfold i nedre del av magen. Det kan gjerne kombineres med fettsugning . Fordelen med dette inngrepet er at det ikke er så omfattende. Ulempen er at man ikke får strammet magen nok i øvre del og at man kan få et stramt drag i huden fra navlen ned mot skambenet. Dette er et relativt lite inngrep og du vil raskere være tilbake i vanlig aktivitet.

Bukplastikk med flytting av navle kan være et misvisende uttrykk. Navlen beholder sin gamle posisjon, men man skjærer rundt den, slik at den blir liggende igjen med en stilk som er festet i bindevevshinnen under. Huden rundt løsnes så og trekkes over navlen. Det lages deretter et lite hull i huden og trekker så navlen frem. Se illustrasjon.

Operasjonen

Kirurgen tegner på pasienten i stående stilling og markerer det hudområdet som skal fjernes. I tillegg markeres de områdene som skal fettsuges. Man får full narkose. Først fettsuger man, deretter fjernes huden , navlen skjæres eventuelt ut og man løsner huden fra bukveggshinnene. Har man et brokk kan dette korrigeres samtidig, enten ved direkte lukking eller ved å legge på et nett. Hos noen har bukveggsmusklene sklidd fra hverandre (rectus diastase) og disse kan sys sammen for å smale midjen ytterligere. Det gjøres nøye blodstilling og det legges to dren i hårlinjen for å hindre blodansamling. Det sys med tråder som forsvinner av seg selv. Det settes på kirurgisk tape og en trykkbandasje. Arret havner under trusekanten og vil ofte gå langt ut på siden.

Snittet legges svarende til den stiplede linjen og huden løsnes svarende til det fargede området.

Etter operasjonen

Det vil være sårt og stramt i magen den første uken. Det er viktig å ikke forsøke å rette seg helt ut, men å gå lett krokbøyd for å sørge for at blodsirkulasjone er optimal i huden. Det er fint å sitte med krum rygg og hoftene og knærne lett bøyd. Legg gjerne en pute under knærne om natten for på denne måten å holde hoftene bøyd.
Drenene fjernes etter noen dager og huden inspiseres. Du får nå en panty eller et brokkbind som du bør bruke i 6 uker. Du bør bruke kirurgisk tape i 3 mnd. For å få penest mulig arr.

Komplikasjoner

Det blør alltid i forbindelse med dette inngrepet. Derfor legger man alltid dren. Dersom det kommer mye blod, må man ha drenene til dette gir seg. Vanligvis 1-3 dager . Normal blødningsmengde kan i løpet av 3 dager være fra 20-300 ml. Mengden betyr vanligvis ingenting så lenge det avtar fra dag til dag og det ikke samler seg opp blod under huden. Du vil i så fall få en kraftig hevelse og føle deg dårlig. Ta da kontakt direkte med kirurgen.

Noen blør også litt langs drenene. Dette er ikke farlig, men kontakt kirurgen dersom du er urolig.

Enkelte kan få sårinfeksjon rundt navlen og i arret nederst. Dette krever at kirurgen får sett på deg og bedømt om det er nødvendig med antibiotika eller annen behandling.

Noen få får nedsatt blodsirkulasjon helt nederst mot arret. Huden blir da mørk og kan falle av. Denne komplikasjonen er heldigvis relativt sjeldent, men sees hyppigere hos de som røyker. Det er derfor strengt nødvendig å slutte å røyke på forhånd.


Skrevet av Dr. Tomm Bjærke. Gjenngitt med tilatelse fra CosmoClinic